DOBRODOŠLI U HRVATSKU: Vječna inspiracija
USPOREDBA

Gradska Luka Mandrač (Novigrad, Istra)

Novigradska lučica, popularni Mandrač, kroz vrijeme je postao središnje mjesto gospodarskog djelovanja kao mala ribarska lučica za lokalne brodove i trgovinu ribom.Novigrad je zahvaljujući dugoj ribarskoj tradiciji čvrsto povezan sa svojim stanovništvom koje se i danas redovito okuplja upravo u uvali Mandrač uživajući u plodovima mora i gotovo svakidašnjim druženjem uz dobro vino i glazbu. Kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Novigrada, gradu i njegovoj okolici daje posebnu čar posebice za ljetnih noći mediteranskog ugođaja.

Gradske zidine Novigrad (Istra)

Stara jezgra Novigrada nekoć je bila u cijelosti opasana obrambenim zidinama, a danas su očuvani tek dijelovi. Fortifikacija je podignuta u 13. stoljeću, dolaskom mletačkih vlasti. Naime, u turbulentnim vremenima borbe moćnih talijanskih luka Venecije i Genove za prevlast na Jadranu, i Novigrad je 1270. godine bio primoran konačno priznati vlast Venecije, nakon čega je započelo sustavno utvrđivanje grada.
Gradske zidine Novigrad Info

Niovigradski muzej Lapidarijum (Novigrad, Istra)

Utemeljen pred svega pet godina i vođen mladom ekipom, muzej Lapidarium sjajno je označio prijelaz Novigrada u novo tisućljeće koje pred gradove postavlja nove izazove u prezentaciji kulturne baštine. Već je i sama zgrada priča za sebe – arhitekti su je osmislili kao dvije crne kutije u zelenom parku, a upotrebom staklenih stijenki postigli efekt prozirnosti i pristupačnosti. Iako je riječ o remek-djelu modernog dizajna, novi muzej izvrsno se uklopio u staru jezgru grada. Lapidarium čuva jednu od najvažnijih zbirki kamenih spomenika u Hrvatskoj.

Zvonik (Novigrad, Istra)

Samostojeći zvonik župne crkve sv. Pelagija i sv. Maksima izgrađen je 1883. po uzoru na zvonik Sv. Marka u Veneciji. Na vrhu piramide zvonika nalazi se kip zaštitnika grada, sv. Pelagija, postavljen 1913. godine. Kip je izrađen od drva i presvučen brončanim limom.
Zvonik Novigrad Info

Crkva sv. Pelagija i sv. Maksima (Novigrad, Istra)

Današnja župna crkva Sv. Pelagija i sv. Maksima (do 1828. katedrala) trobrodna je bazilika koja izvorni oblik dobiva u starokršćanskom razdoblju. Tragovi ranijih razdoblja čitaju se na sjevernom uzdužnom zidu bazilike gdje su 1972. otkriveni starokršćanski prozorski okviri. Interijerom crkve dominira barokni oltar i uzdignuti duboki kor ispod kojega se nalazi (rano)romanička kripta, jedina u Istri i jedna od rijetkih u Hrvatskoj. U kripti su nađeni mnogi ulomci (rano)srednjovjekovnoga liturgijskog namještaja, koji su danas izloženi u novigradskom muzeju Lapidarium. Crkva sv. Pelagija i sv. Maksima Info

Novigrad, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Novigrad, Istra


Novigrad Povijest


Novigrad Povijest Turistički gradić Novigrad smješten je na zapadnoj obali Istre i ističe se među brojnim istarskim gradićima po jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini te zasigurno velikim srcem domaćina. To je i grad koji se hvali jednim od najčišćih mora na ovom dijelu Mediterana. Novigradska se rivijera proteže od Dajle do ušća rijeke Mirne, a krasi je razvedena, niska i pristupačna obala, kamenitih i šljunčanih plaža. Tu su smješteni i novigradski hoteli koji u svojoj blizini imaju uređena sportska igrališta i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu.Stara jezgra grada Novigrada smještena je na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom, a očuvane srednjovjekovne gradske zidine jedan su od najzanimljivijih simbola ovog turističkog središta.

Područje današnjeg Novigrada bilo je naseljeno već u antička vremena, o čemu svjedoče brojni spomenici i arheološki lokaliteti. U pisanim dokumentima Novigrad se spominje kao Neapolis u VII. st. odnosno kao Civitas Nova u IX. st., a od XII. st. u crkvenim izvorima kao Emona, Emonia, Aemonia. Kao drevno sjedište biskupije (od V/VI st. do 1831. godine) novigradski su biskupi, kao sufragani akvilejskih/gradeških nadbiskupa, imali jurisdikciju nad teritorijem koje se na sjeveru prostirao do rijeke Dragonje, a jugoistočno do rijeke Mirne.Novigrad je, zbog svoga smještaja na malom poluotoku i zbog svog plodnog prirodnog zaleđa, često bivao na raskrižju bogatih povijesnih događaja. Svoju renesansu grad doživljava od VIII. do IX. st. kada kao sjedište franačkog kneza Ivana postaje polazištem prodirajuće feudalizacije i time se uključuje na pozornicu evropske kulture. Zbog čestih ratova i zaraznih bolesti, grad doživljava u razdoblju XVI-XVII. st. svoju stagnaciju, kad je gotovo opustio.Prolazeći kroz razdoblja bizantske (VI-VII. st.), franačke (VIII-IX. st.), njemačke (X-XII. st.), mletačke (1270-1797), napoleonske (1805-1813), austro-ugarske (1814-1918) i talijanske (1918-1943) uprave, prilagođavao se danim situacijama. Svako razdoblje ostavljalo je svoje nijeme svjedoke, koji danas čine bogatu kulturnu baštinu novigradskog areala. Ona je još nedovoljno istražena i pruža bogati izvor budućih saznanja.

Novigrad Kultura


Novigrad Kultura Posjetitelji uživaju u šetnjama duž obale novigradske rivijere, gdje prekrasan ugođaj daju tradicionalni istarski ribarski brodovi, Batane, koje se nježno ljuljaju na svojim vezovima .Posjetitelji novigradske rivijere koji više vole aktivni odmor, mogu iznajmiti kanu i okušati se na raftingu na rijeci Mirni, istraživati unutrašnjost Istre kroz jednu od nekoliko dobro uređenih biciklističkih staza. Zahvaljujući savršenom geografskom položaju, kao centar Novigradske rivijere, mnoge destinacije su nadomak.Limski kanal je dobro poznato područje po uzgoju riba i školjaka. Baredine i Mramornica, špilje su dom brojnih neobičnih vrsta, uključujući i endemičnu čovječju ribicu. Izlet u mjestima kao daleko kao Veneciji su organizirani na kontinuiranim osnovi.

Novigrad – Razonoda


Novigrad - Razonoda Novigrad je poznat po svojim brojnim povijesnim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj i burnoj prošlosti. Razgledajte Novigradski Lapidarij(muzeološka bogata zbirka sa 93 kamena spomenika iz antike i kasnog srednjeg vijeka), župnu crkvu Sv. Pelagija i Sv. Maksima (trobrodna bazilika, izvorni je oblik dobila u starokršćanskom razdoblju, u vrijeme osnivanja Novigradske biskupije), palaču Rigo (sagrađena 1760. godine, dom patricijske obitelji Rigo, srednjeeuropski barok), belveder (lođa izgrađena u 16.st.), gradske zidine (izgrađene u 13.st.), crkvu Sv. Agate (romanička građevina nastala u 9.stoljeću), kaštel Dajla (ladanjska vila-samostan) i brojne druge povijesne građevine. Kao u svakom turističkom mjestu na Jadranu tako se i u Novigradu organiziraju brojne fešte i manifestacije tijekom ljeta. Neke od poznatijih manifestacija su: Novigradsko kulturno ljeto (zabavna i kulturna događanja od 10.06 do 31.08), Gnam Gnam festival (gastronomski festival s ponudom ribljih jela 09.07), Novigrad music nights (14-15.07), ribarska večer i fešta Sv. Pelagija (višednevna pučka fešta od 26.08 do 28.08). Dok boravite u Novigradu možete se uputiti na razne zabavne izlete a u ponudi imate zanimljive panoramske izlete na otočiće, mala povijesna mjesta i obližnje Nacionalne parkove. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u biciklizmu, tenisu, nogometu, rukometu, košarci, odbojci na pijesku i raznim vodenima sportovima.

Novigrad – Zabava i događaji


Prilika za zabavni vikend, pun sporta i adrenalina Istria Granfondo, veliki jesenski maraton sa startom i ciljem u obalnim istarskim gradovima Umagu i Novigradu, nudi priliku za veseo vikend sporta i rekreacije. Granfondo je u novije vrijeme vrlo popularan oblik cestovnog biciklističkog događanja. Podrazumijeva spontanu vožnju velikog broja sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca.
Zanimljivo je istaknuti da će se veći dio rute Istra Granfondo Classic voziti putevima kojima je 2004. prošla 14. etapa čuvene utrke Giro d’Italia. Ona prolazi i centralnim dijelovima Istarskog poluotoka, kroz Buzet, Cerovlje i Pazin, vraća se natrag u sjeverozapadu Istru. Obje počinju i završavaju u atraktivnom turističkom kompleksu Stella Maris, tik uz umaški ATP stadion. Istria Granfondo je prilika za bike-putovanje, ali i za otkrivanje Sjeverozapadne Istre, bisera Mediterana što se posljednjih godina upisao na rute svjetskih putnika kao izvanredna biciklistička destinacija.

Novigrad – Servisne informacije


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 757-660;
Zračna luka Pula 550-900;
Bolnica 757-544;
Luka/Trajekt 811-132;
Turistička zajednica 757-075;
Željeznički kolodvor Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Kako do Novigrada


U Novigrad možete doći iz više smjerova kao što su: autobusom koji je povezan s najvećim gradovima Pula, Rijeka i Trst, vlakom, gdje od najbliže željezničke stanice u Rijeci ili Puli; avionom od najbliže zračne luke na otoku Krku, u Puli, u Trstu, brodom koji vas povezuje sa svim lukama duž obale Istre, te osobnim vozilom slijedeći upute na istarskog ipsilona i najsigurniji način putovanja.

Novigrad – Vremenska prognoza


Novigrad, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Novigrad, Istra


Novigrad Povijest


Novigrad Povijest Turistički gradić Novigrad smješten je na zapadnoj obali Istre i ističe se među brojnim istarskim gradićima po jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini te zasigurno velikim srcem domaćina. To je i grad koji se hvali jednim od najčišćih mora na ovom dijelu Mediterana. Novigradska se rivijera proteže od Dajle do ušća rijeke Mirne, a krasi je razvedena, niska i pristupačna obala, kamenitih i šljunčanih plaža. Tu su smješteni i novigradski hoteli koji u svojoj blizini imaju uređena sportska igrališta i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu.Stara jezgra grada Novigrada smještena je na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom, a očuvane srednjovjekovne gradske zidine jedan su od najzanimljivijih simbola ovog turističkog središta.

Područje današnjeg Novigrada bilo je naseljeno već u antička vremena, o čemu svjedoče brojni spomenici i arheološki lokaliteti. U pisanim dokumentima Novigrad se spominje kao Neapolis u VII. st. odnosno kao Civitas Nova u IX. st., a od XII. st. u crkvenim izvorima kao Emona, Emonia, Aemonia. Kao drevno sjedište biskupije (od V/VI st. do 1831. godine) novigradski su biskupi, kao sufragani akvilejskih/gradeških nadbiskupa, imali jurisdikciju nad teritorijem koje se na sjeveru prostirao do rijeke Dragonje, a jugoistočno do rijeke Mirne.Novigrad je, zbog svoga smještaja na malom poluotoku i zbog svog plodnog prirodnog zaleđa, često bivao na raskrižju bogatih povijesnih događaja. Svoju renesansu grad doživljava od VIII. do IX. st. kada kao sjedište franačkog kneza Ivana postaje polazištem prodirajuće feudalizacije i time se uključuje na pozornicu evropske kulture. Zbog čestih ratova i zaraznih bolesti, grad doživljava u razdoblju XVI-XVII. st. svoju stagnaciju, kad je gotovo opustio.Prolazeći kroz razdoblja bizantske (VI-VII. st.), franačke (VIII-IX. st.), njemačke (X-XII. st.), mletačke (1270-1797), napoleonske (1805-1813), austro-ugarske (1814-1918) i talijanske (1918-1943) uprave, prilagođavao se danim situacijama. Svako razdoblje ostavljalo je svoje nijeme svjedoke, koji danas čine bogatu kulturnu baštinu novigradskog areala. Ona je još nedovoljno istražena i pruža bogati izvor budućih saznanja.

Novigrad Kultura


Novigrad Kultura Posjetitelji uživaju u šetnjama duž obale novigradske rivijere, gdje prekrasan ugođaj daju tradicionalni istarski ribarski brodovi, Batane, koje se nježno ljuljaju na svojim vezovima .Posjetitelji novigradske rivijere koji više vole aktivni odmor, mogu iznajmiti kanu i okušati se na raftingu na rijeci Mirni, istraživati unutrašnjost Istre kroz jednu od nekoliko dobro uređenih biciklističkih staza. Zahvaljujući savršenom geografskom položaju, kao centar Novigradske rivijere, mnoge destinacije su nadomak.Limski kanal je dobro poznato područje po uzgoju riba i školjaka. Baredine i Mramornica, špilje su dom brojnih neobičnih vrsta, uključujući i endemičnu čovječju ribicu. Izlet u mjestima kao daleko kao Veneciji su organizirani na kontinuiranim osnovi.

Novigrad – Razonoda


Novigrad - Razonoda Novigrad je poznat po svojim brojnim povijesnim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj i burnoj prošlosti. Razgledajte Novigradski Lapidarij(muzeološka bogata zbirka sa 93 kamena spomenika iz antike i kasnog srednjeg vijeka), župnu crkvu Sv. Pelagija i Sv. Maksima (trobrodna bazilika, izvorni je oblik dobila u starokršćanskom razdoblju, u vrijeme osnivanja Novigradske biskupije), palaču Rigo (sagrađena 1760. godine, dom patricijske obitelji Rigo, srednjeeuropski barok), belveder (lođa izgrađena u 16.st.), gradske zidine (izgrađene u 13.st.), crkvu Sv. Agate (romanička građevina nastala u 9.stoljeću), kaštel Dajla (ladanjska vila-samostan) i brojne druge povijesne građevine. Kao u svakom turističkom mjestu na Jadranu tako se i u Novigradu organiziraju brojne fešte i manifestacije tijekom ljeta. Neke od poznatijih manifestacija su: Novigradsko kulturno ljeto (zabavna i kulturna događanja od 10.06 do 31.08), Gnam Gnam festival (gastronomski festival s ponudom ribljih jela 09.07), Novigrad music nights (14-15.07), ribarska večer i fešta Sv. Pelagija (višednevna pučka fešta od 26.08 do 28.08). Dok boravite u Novigradu možete se uputiti na razne zabavne izlete a u ponudi imate zanimljive panoramske izlete na otočiće, mala povijesna mjesta i obližnje Nacionalne parkove. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u biciklizmu, tenisu, nogometu, rukometu, košarci, odbojci na pijesku i raznim vodenima sportovima.

Novigrad – Zabava i događaji


Prilika za zabavni vikend, pun sporta i adrenalina Istria Granfondo, veliki jesenski maraton sa startom i ciljem u obalnim istarskim gradovima Umagu i Novigradu, nudi priliku za veseo vikend sporta i rekreacije. Granfondo je u novije vrijeme vrlo popularan oblik cestovnog biciklističkog događanja. Podrazumijeva spontanu vožnju velikog broja sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca.
Zanimljivo je istaknuti da će se veći dio rute Istra Granfondo Classic voziti putevima kojima je 2004. prošla 14. etapa čuvene utrke Giro d’Italia. Ona prolazi i centralnim dijelovima Istarskog poluotoka, kroz Buzet, Cerovlje i Pazin, vraća se natrag u sjeverozapadu Istru. Obje počinju i završavaju u atraktivnom turističkom kompleksu Stella Maris, tik uz umaški ATP stadion. Istria Granfondo je prilika za bike-putovanje, ali i za otkrivanje Sjeverozapadne Istre, bisera Mediterana što se posljednjih godina upisao na rute svjetskih putnika kao izvanredna biciklistička destinacija.

Novigrad – Servisne informacije


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 757-660;
Zračna luka Pula 550-900;
Bolnica 757-544;
Luka/Trajekt 811-132;
Turistička zajednica 757-075;
Željeznički kolodvor Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Kako do Novigrada


U Novigrad možete doći iz više smjerova kao što su: autobusom koji je povezan s najvećim gradovima Pula, Rijeka i Trst, vlakom, gdje od najbliže željezničke stanice u Rijeci ili Puli; avionom od najbliže zračne luke na otoku Krku, u Puli, u Trstu, brodom koji vas povezuje sa svim lukama duž obale Istre, te osobnim vozilom slijedeći upute na istarskog ipsilona i najsigurniji način putovanja.

Novigrad – Vremenska prognoza