DOBRODOŠLI U HRVATSKU: Vječna inspiracija
USPOREDBA

Svjetionici u Istri

U Istri je 9 svjetionika, velikih i malih. Smješteni su od sjeverozapadne obale prema krajnjem jugu poluotoka i na istočnoj obali Istre. To su svjetionik rt Savudrija, svjetionik rt Zub, svjetionik Sv. Nikola, svjetionik hrid Sv. Ivan na pučini, svjetionik rt Peneda, svjetionik rt Verudica, svjetionik rt Porer, svjetionik rt Marlera i svjetionik rt Crna Punta.

Svjetionik rt Savudrija (Umag, Istra)


Svjetionik rt Savudrija, Savudrija Svjetionik Savudrija izgrađen 1818. godine najstariji je svjetionik na Jadranu, a uz to i najsjeverniji hrvatski svjetionik, tik uz granicu s Republikom Slovenijom.
Svjetionik rt Savudrija Info

Svjetionik rt Zub (Poreč, Istra)


Svjetionik rt Zub, Poreč Svjetionik je izgrađen 1872. godine na poluotoku Lanterni, na zapadnoj obali poluotoka Istre. U sklopu svjetionika nalazi se skladište.

Svjetionik rt Zub Info

Svjetionik Sv. Nikola (Poreč, Istra)


Svjetionik Sv. Nikola, Poreč Svjetionik je izgrađen 1882. godine na ulazu u Pučišće, na sjevernoj strani otoka Brača. U sklopu svjetionika nalazi se crkvica Sv. Nikole i pristan.

Svjetionik Sv. Nikola Info

Svjetionik Sv. Ivan na pučini (Rovinj, Istra)


Svjetionik Sv. Ivan na pučini, Rovinj Svjetionik je izgrađen 1853. godine na istoimenoj hridi, na sredini zapadne obale poluotoka Istre. U sklopu svjetionika nalazi se skladište, motornica, pristan, dizalica i spremište za čamac svjetioničara.
Svjetionik Sv. Ivan na pučini Info

Svjetionik rt Peneda (Brijuni, Istra)


Svjetionik rt Peneda, Brijuni Svjetionik je izgrađen 1877. godine na južnom rtu otoka Velikog Brijuna. U sklopu svjetionika nalazi se skladište i motornica.

Svjetionik rt Peneda Info

Svjetionik rt Verudica (Pula, Istra)


Svjetionik rt Verudica, Pula Svjetionik je izgrađen 1877. godine na istoimenom rtu, preko puta otoka Verude, južno od Pule. U sklopu svjetionika nalazi se skladište.

Svjetionik rt Verudica Info

Svjetionik hrid Porer (Medulin, Istra)


Svjetionik hrid Porer, Medulin Svjetionik je izgrađen 1833. godine na vrhu istoimene hridi jugozapadno od južnog rta poluotoka Istre. U sklopu svjetionika nalazi se skladište, motornica, 3 pristana, dizalica i spremište za čamac svjetioničara.
Svjetionik hrid Porer Info

Svjetionik rt Marlera (Ližnjan, Istra)


Svjetionik rt Marlera, Ližnjan Svjetionik je izgrađen 1880. godine na jugoistočnom vrhu poluotoka Istre. U sklopu svjetionika nalazi se skladište.

Svjetionik rt Marlera Info

Svjetionik rt Crna Punta (Raša, Istra)


Svjetionik rt Crna Punta, Rasa Svjetionik je izgrađen 1873. godine na najistaknutijem dijelu istočne obale Istre. U sklopu svjetionika nalazi se skladište i motornica.

Svjetionik rt Crna Punta Info