DOBRODOŠLI U HRVATSKU: Vječna inspiracija
USPOREDBA

Lovran (Opatija, Istra)

Lovran je jedan od najprivlačnijih turističkih gradova opatijske rivijeri i to ne samo zbog svoje dugogodišnje turističke tradicije, već zbog svoje bogate prošlosti i ambijenta koji privlači veliki broj posjetitelja svake godine. Lovran je spominjan još u davnom 7. stoljeću i od tada njeguje dugu i posebnu tradiciju.
Lovran Info

Villa Angiolina (Opatija, Istra)

Villa Angiolina predstavlja kolijevku opatijskog turizma. Sve je započelo 1844. godine kada je trgovac iz Rijeke, Iginio Scarpa, kupio ovaj poluotok po vrlo povoljnoj cijeni, i skromnu kuću pretvorio u prekrasnu vilu, nazvanu prema njegovoj pokojnoj supruzi Angiolini. Oko Ville Angioline prostire se jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj, na površini od 3.64 ha, te je podijeljen na 60 polja, a u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj biljaka potječe iz dalekih krajeva svijeta i nisu tipične za ovo podneblje. U parku se nalazi najstarija građevina Opatije, Crkva Sv. Jakova, koja se po prvi put spominje u povijesnim spisima 1449. godine.

Park Sv. Jakova i Park Angiolina (Opatija, Istra)

Centralni Opatijski park jedan je od najljepših parkova u Hrvatskoj, na površini od 3.64 ha, te je podijeljen na 60 polja, a u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj biljaka potječe iz dalekih krajeva svijeta i nisu tipične za ovo podneblje.

Fontana – Helios i Selena (Opatija, Istra)

Fontana ”Helios i Selena” nalazi se u prelijepom opatijskom parku u neposrednoj blizini crkve Sv. Jakova. Djelo je kipara Hansa Rathautskog iz Graza, te predstavlja Sunce i Mjesec, personifikaciju, u likovima mitološkog brata i sestre.

Djevojka s galebom (Opatija, Istra)

Skulptura ”Djevojka s galebom”, kipara Zvonka Cara, prepoznatljivi je simbol Opatije. Nalazi se na hridi s prekrasnim pogledom na Opatiju, a postavljena je 1956. godine.

Opatija, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Opatija, Istra


Opatija Povijest


Opatija Povijest Na samoj obali blizu pješčane uvale gdje su ribari vezivali svoje brodice, davne 1459.g. Benediktinci su sagradili samostan Abbazia Sancti Jacobbi ad Pallum. Trebala su proteći 4 stoljeća da bogati riječki patricij i trgovac 1844.g. tu sagradi svoj ljetnikovac, Villu Angiolinu okruženu jedinstvenim botaničkim parkom. Pogledamo li malo u prošlost, vidjeti ćemo kako su današnji stanovnici Opatije, potomci drevnih Liburna, koji su se ovdje pojavili još u 9. stoljeću. Liburni su bili izvrsni moreplovci, te su na svojim putovanjima posjećivali područja Afrike i Male Azije. Štovali su prije svega ženske bogove, te se po jednoj od njih naziva i jedno mjesto pokraj Opatije, Ika. Opatija je od tada bilo pod vlasti nekoliko naroda, prvo Rimljana, pa Ostrogota. Kasnije su Opatiju preuzeli Franci a potom i Habsburgovci. Današnja Opatija nastala je povezivanjem nekoliko manjih naselja kao što su Čikovice, Volosko, Lipovica, Vasnska i Škrbići. Svoje ime zahvaljuje benediktinskom samostanu, opatiji koja je smještena uz samo more. Samostan je podignut početkom 12. stoljeća kao i većina ostalih na Istarskom i Kvarnerskom području.

Opatija Kultura


Opatija Kultura Opatija je u povijesti proglašena prvim morskim lječilištem na Jadranu, zbog čega su se rapidno počeli graditi hoteli, vile i kupališta. Stoga je do 1913. godine sagrađeno čak desetak hotela, preko 40 pansiona, 83 vile i čak 5 kupališta. Kako Opatija ne njeguje isključivo lječilišni turizam, ona nudi i mnoštvo smještajnih mogućnosti, zbog kojih se gosti svake godine iznova vraćaju.Crkvu sv. Jakova Crkva Marijina Navještenja, neoromanička je građevina iz 1906. godine. 1956. godine nastao je i jedan kip uz samu šetnicu u Opatiji, a česta je slika u svijetu, kada se spominje ovaj prekrasni grad. To je kip „Djevojka sa galebom“. Kip djevojke s galebom, popularno nazvan Madonnina. Postavljen 1956. godine na mjestu gdje je morsko nevrijeme srušilo stari kip Madonne. Kopija se nalazi kod crkve sv. Jakova a original u muzeju hrvatskog turizma u Villi Angiolina. Jedinstvenost ovoga kraja je i šetnica „Lungo mare“ koja spaja Rijeku, preko Opatije sve sa Lovranom.

Opatija – Zabava


Opatija - Aktivnosti Opatija nudi obilje sadržaja koji bi svakoga posjetioca, ali i stanovnika mogli zanimati. Svakodnevno se održava veći broj manifestacija i događanja uz one regularne. Opatiju prati veliki broj izložbi, galerija i ostalih kulturno-umjetničkih sadržaja koji se uvijek iznova rađaju. Sajam čokolade je bila jedna od zanimljivosti, koja je privukla veliki broj posjetitelja iz obližnjih gradova, ali i iz nekih gradova Europe. Ovaj događaj je bio prije svega jako zanimljiv djeci. Na nekim štandovima je svatko mogao raditi vlastitu čokoladu i zabavljati se pripravljajući si ukusne napitke. Opatija je također domaćin mnogih festivala, kao što su festival kave, cvijeća, te glazbenih festivala, poput Dore, izbora hrvatske pjesme za Euroviziju. U umjetničkom paviljonu Juraja Šporera i vili Angiolini održava se niz izložbi turističkog i arheološkog karaktera. Opatija i obližnja mjesta Ika i Ičići nude razne sportske sadržaje na samoj plaži. Ukoliko ste ljubitelj odbojke na pijesku, pedalina ili nečeg trećeg, ovo je pravo mjesto za Vas.

Opatija – Događaji


Za sve one koji uživaju u noćnim izlascima, Opatija je pravo mjesto za njih. Noćni klub i caffe bar Hemingway već dugi niz godina ugošćuje mlade iz cijeloga svijeta. Osim noćnih klubova i kafića, zabavu možete potražiti i u mnogobrojnim hotelima i gastronomskim objektima, koji svoja vrata ne zatvaraju do kasnih noćnih sati. Ukoliko vas zanima, daljnja mjesta za dobar izlazak možete pronaći i u obližnjoj Rijeci, koja svojim posjetiteljima nudi pregršt kafića i noćnih klubova, koji svaki vikend čekaju na mnogobrojne posjetioce. Poznati mjesto za zabavu je također i opatijska Ljetna pozornica, koja u ljetnim mjesecima ugošćuje mnoge glazbenike i umjetnike. Veliki broj događanja, odvije se prije svega ovdje.

Opatija – Servisne informacije


Regional Number Code 051
Policijat 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 060 306 010;
Aerodrom Omišalj (Krk) 842 040;
Bolnica 659 111;
Trajekt/Luka 271 797;
Turistička zajednica 271 710;
Željeznički kolodvor 060 333 444;
Informacije 981.

Opatija – Kako doći?


Opatija se nalazi u Kvarnerskom zaljevu u podnožju planine Učka. U Opatiju možete doći:

Automobilom -ako dolazite iz smjera Zagreba pratite autocestu Zagreb – Rijeka, iz Rijeke ćete lako doći obalnom cestom za 20-tak minuta. Ukoliko dolazite iz susjednih zemalja, preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka, kad dođete do mjesta Matulji spustite se cestom prema moru. Ako pak dolazite iz smjera Dalmacije, vozite se jadranskom magistralom do Rijeke a potom još 15- tak kilometara do Opatije
Autobusom – za više informacija posjetite: www.autotrans.hr
Vlakom – Opatija-Matulji (5 km), Rijeka (12 km)
Avionom – do Rijeke; zračna luka nalazi se na otoku Krku u mjestu Omišalj, do Pule (75 km), i do Zagreba (200 km)
Brodom – Grad Rijeka je trajektnim prijevozom povezana Rabom, Zadrom, Splitom, Dubrovnikom, te otocima; Hvarom, Korčulom, Mljetom.

Opatija – Vremenska prognoza