USPOREDBA

Centralna Istra Povijest

Centralna Istra Povijest Rivijera Središnja Istra, poznata kao Zelena Istra, obuhvaća mnoštvo malenih mjesta duge prošlosti i utvrda na brežuljcima sa slikovitim zvonicima. Središnja Istra iz administrativnog središta Pazina, “srca Istre”, provest će vas svojom mrežom cesta i puteva (pogodnih i za bicikliste) kroz najljepši krajolik kulturnih i prirodnih bogatstava: srednjovjekovne kaštele na brežuljcima, šumu tartufa, vinograde na kojima “rastu” ukusna malvazija i teran te maslinike iz čijih se plodova cijedi ulje poznato još od antike.
Skoro svaki brežuljak Središnje Istre na svome vrhu krije utvrdu ili njezine ostatke, a fotogeničnom Motovunu ljepotom, poviješću i zanimljivim povijesnim pričama konkurira Oprtalj – jedinstvenim zvonikom crkve sv. Jurja u obliku četverokutne kule te mnoštvom kamenih crkvica iz različitih razdoblja. Grožnjan se pridružuje srednjovjekovnim mitskim gradićima unoseći dašak umjetnosti sa svojih 18 galerija i umjetničkih ateljea, ljetnom međunarodnom filmskom školom, čime je od grada obrtnika postao grad umjetnika Središnje Istre. Okolna polja i brežuljke “nadgledaju” Buje koje su zbog položaja prozvane “stražarom Istre”, a i Sv. Petar u Šumi, Guran i Kanfanar kao da žive u nekim davno minulim vremenima.

Centralna Istra Kultura

Centralna Istra Kultura Svi glavni cestovni pravci s istočne, zapadne i južne obale Istre vode u Pazin, administrativno sjedište Istarske županije u samom srcu istarskog poluotoka. Iz Pazina se nekoć upravljalo Pazinskom grofovijom, feudom austrijske kuće Habsburg, iz Kaštela, utvrde podignute iznad spektaktularnog ponora Pazinčice, prirodnog fenomena pod posebnom zaštitom. U taj je najljepši primjer evolucije krške hidrografije u Istri, francuski pisac Julles Verne smjestio dio radnje svog romana Mathias Sandorf. No, današnja je namjena Kaštela drugačija, u njemu se nalaze Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina.
Krenete li iz Pazina na sjever, za svega 20 minuta doći ćete u prelijepi Motovun, od prapovijesti najvažnije naseljeno mjesto ovoga kraja. To je slikoviti srednjovjekovni grad na brdu bogat kulturno-povijesnom baštinom koji dominira dolinom rijeke Mirne i čuvenom Motovunskom šumom, staništem najboljeg tartufa na svijetu.
Nastavite uzvodno prema Buzetu, gradu na brdu usred plodne doline kojom protječe rijeka Mirna. Naseljen već u prapovijesti, u rimsko je doba bio utvrđen. Središnji trg s župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije srce je staroga grada, a kad ste već ovdje nemojte nikako propustiti posjet Zavičajnom muzeju Buzeštine. Buzet je 1999. proglašen gradom tartufa, jedinstvenog ploda ove mistične zemlje. U okolici Buzeta posjetite i Roč, danas izuzetno aktivno kulturno središte, te Hum – najmanji grad na svijetu! Između ova dva gradića proteže se jedinstveni spomen-kompleks posvećen starom hrvatskom pismu glagoljici i glagoljaškoj kulturi. Buzet i Roč su zaštićeni kao spomenici kulture od izuzetnog značaja. Odavdje će vas za samo nekoliko sati jedna od mnogobrojnih planinarskih staza odvesti iz slikovite arhitekture srednjovjekovnih gradića preko šumovitih obronaka visoravni Ćićarije do najveće istarske planine Učke (1396m), parka prirode. To je jedan od posljednjih europskih lokaliteta na kojem će strpljivo oko ljubitelja ptica biti nagrađeno impresivnim siluetama bjeloglavog supa i surog orla. Krenete li pak iz Pazina na jug, put će vas dovesti u Žminj, gradić u kojem su stare istarske kuće i stancije sada agroturizmi koji uz smještaj nude domaću istarsku kuhinju i dodir s netaknutom prirodom.
Nastavite li dalje na jug, doći ćete u Svetvinčenat, umjetničko središte južne Istre smješteno na kraškoj zaravni i okruženo šumama, pašnjacima i vinogradima. Kaštel, crkve i prekrasni renesansni trg savršena su scenografija za vrhunska umjetnička zbivanja.

Centralna Istra – Razonoda

Centralna Istra - Ne propustite Kaštelir-Labinci čuvaju zbirku etnološkog blaga Vittorija Rossonija koja će vam otkriti da su stari Istrijani bavili poljodjelstvom i stočarstvom, što nije neobično budući da je Središnja Istra poznata gastronomska destinacija. To potvrđuju brojni autohtoni specijaliteti: tartufi, istarski pršut, fuži, fritaje, maneštre, nagrađivana istarska vina motovunska malvazija i teran te muškat iz Momjana i, naravno, neizostavno maslinovo ulje koje je još od antike poznato po iznimnoj kvaliteti. Na brojim manifestacijama redovno možete kušati najukusnije domaće specijalite, stoga ne propustite Sajam istarskog bijelog tartufa u Livadama, Festu od maneštri u Gračišću ili potražite obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva u Jadruhima, Ročkom Polju i ostalim mjestašcima do kojih će vas dovesti mreža istarskih cesta vina i maslinova ulja.

Centralna Istra – Događanja


Cestama vina i maslinova ulja nedavno su zavladali i biciklisti koji na više od 2000 km staza uživaju u vožnji na vlastiti pogon, downhill natjecanjima i brojnim brdsko-biciklističkim utrkama, otkrivajući istovremeno čarolije Motovunske šume i srednjovjekovni grad Dvigrad napušten u 17. stoljeću. Put će vas dovesti i do jame Baredine u kojoj ćete se na 132 m dubine moći rashladiti od ljetnih vrućina. “Noćne ptice” mogu uživati na Motovun film festivalu gdje se djela sedme umjetnosti prikazuju 24 sata dnevno, ali i u zvjezdarnici u Višnjanu koju je osnovala skupina amatera i pretvorila je u jednu od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica u svijetu.

Centralna Istra – Servisne informacije


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 624-364;
Aerodrom Pula 550-900;
Bolnica 624-643;
Luka/Trajekt 811-132;
Turistička zajednica 622-460;
Željeznički kolodvor Pula 541-733;
Informacije 981.

Centralna Istra – Kako doći


U središnju Istru možete doći iz više smjerova kao što su: autobusom koji je povezan s cijelom Hrvatskom, vlakom, gdje od najbliže željezničke stanice u Rijeci ili Puli; avionom od najbliže zračne luke na otoku Krku, u Puli, u Trstu, brodom koji vas povezuje sa svim lukama duž obale Istre, te osobnim vozilom slijedeći upute na istarskog ipsilona i najsigurniji način putovanja.

Centralna Istra – Vremenska prognoza