USPOREDBA

Vrsar Povijest


Vrsar Povijest Vrsar, primorsko mjestašce na zapadu Istre, s izrazito turističkom orijentacijom i kvalitetnim smještajnim kapacitetima, obiluje raskošnim prirodnim resursima – ugodnim plažama i lijepim priobaljem te bogatim zaleđem. Zasigurno su i to bili razlozi što je u ovo mjesto svojevremeno »zalutao« i u njega se zaljubio talijanski avanturist, pisac i zavodnik te poznati gurman, Giacomo Casanova.Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim latinskim dokumentima, ime našega gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria… Imenom Ursaria označavala se čak obala te obala između Funtane i Lima. U korijenu naziva Ursaria sačavala se, tako misle lingvisti, staromediteranska riječ “ur” (izvor). Drevni mediteranski pomorci su, ploveći uz zapadnu obalu Istre, uzimali pitku vodu s izvora na obali između Funtane i Vrsara te je tako nastao naziv Ursaria. Pod tim imenom Vrsar je bio poznat u rimsko i bizantsko doba. U ranom srednjem vijeku Slaveni (Hrvati) su antički naziv prilagodili svom izgovoru. U hrvatskom nazivu “u” je zamijenjeno s “v”, a nastavak “ia” se vremenom izgubio. Tako je nastao hrvatski naziv Vrsar.Prema starom nazivu Ursaria nastao je talijanski naziv Orsera. Talijanski geograf Pietro Coppo (16 st.) pogrešno je povezao ime Orsera s rimskom porodicom Orsini od koje se, navodno, neki njen član naselio u Vrsaru i tako dao ime gradu. Isto tako je krivo tumačenje naziva Orsera prema imenu ravenskog nadbiskupa Ursa.

Vrsar Kultura


Vrsar Kultura Uske i krivudave uličice jezgre starog grada vode do gradskih vrata, malih trgova, kamenih kuća, i slikovitih crkava. Pogled na Vrsarsku obalu je stvarno šarmantan: najrazvedeniju obala Istre krasi jedan od najljepših arhipelaga Mediterana koji uključuje 18 nenaseljenih otoka okruženih kristalno čistom morem.Vrsar je već stoljećima poznat po svojim izvorima pitke vode, zbog čega je i dobio svoji drevni naziv Ursaria (stara mediteranska riječ “ur” ili “proljetni”), kao i obližnje mjesto Funtana. Zanimljivo je spomenuti da je talijanski pjesnik i pustolov Giacomo Casanova proveo ljeto 1743. i 1744. g. u Vrsaru, te je o tome pisao u svojim memoarima. Zbog proizvodnje soli, Vrsar je obilježen na kartama starog svijeta, te je na njegovim ulicama moguće pronaći kvalitetan sivi kamen, koji je tjekom vladavine Rimskog Carstva bio korišten za gradnju Venecije. Vrsar je prepoznat kao grad kipara, gdje se posebno ističe park skulptura Dušana Džamonja. Možete pronaći kamene skulpture po cijelom gradu, a njihov broj raste svake godine. Područje oko Vrsara je bogato vinovom lozom, maslinama, te školjkama i ostalim morskim delicijama koje su uzgojene u blizini zaštićenog parka prirode Limski kanal, što čini Vrsar jedanim od poželjnih destinacija za sladokusce i ljubitelje vina. Turizam je važna karika u gospodarskom razvoju Vrsara, a grad je nekoliko puta bio izabran kao najbolje turističko odredište na Jadranu.

Vrsar – Što raditi


Vrsar - Što raditi Vrsar je prepun kulturnih i povijesnih znamenitosti, od kojih je bitno istaknuti : Crkva Sv Foške, Gradska vrata (ostaci rimske nekropole na poluotoku Montraker), stara romanička gradska vrata, crkva sv Antuna, romanička bazilika Svete Marije od mora (10. Stoljeće), ostaci prapovijesnog naselja na vrhu gradske rive, napušteni kamenolomi, galerija Ede Murtića (park skulptura)…

Vrsar – Kulturni pogled


Za razliku od glavnih srednjovjekovnih gradskih vrata, stara romanička vrata su manjih dimenzija te ih stoga nazivamo Malim gradskim vratima. Izgrađena su u drugoj polovici 12., odnosno početkom 13. stoljeća, kada se u istarskim gradovima gradilo i klesalo u romaničkom stilu.

Prilično jednostavno isklesan okvir oko vrata sastoji se od trinaest kamenih blokova. Tijekom stoljeća vrata su bila dio sustava gradskih zidina, a sačuvana su samo ona dvokrilna izrađena od tvrde istarske hrastovine, kao i prsteni od kamena za koje su bila pričvršćena krila i uređaji za otvaranje i zatvaranje vrata. Na vratima se danas nalazi fragment gradskih zidina te ploča s plitkim reljefom lava Sv. Marka. Prema umjetničkim karakteristikama, lav je istovjetan onome na istočnim gradskim vratima te vjerojatno potječe od istog majstora. Kao i lav na istočnim vratima, i ovaj drži u šapama zatvorenu knjigu te su mu krila uzdignuta, a rep podvijen. Budući da lava možemo smjestiti u razdoblje od 14. do 16. stoljeće, pretpostavlja se da je također donesen i postavljen iznad vrata oko 1778. godine, kada je Mletačka Republika gospodarila Vrsarom.U zidove oko vrata uzidane su i dvije topovske željezne kugle s engleskih brodova iz 19. stoljeća, odnosno topova s pomoću kojih su razarani istarski gradići tada pod okupacijom napoleonovih trupa.

Vrsar – Zabava i događaji


Vrsar može biti veoma zadovoljan brojem i kvalitetom svojih ugostiteljskih objektima, : restoranima, barovima, bistroima, pizzerijama, pubovima… Oni koji se žele provesti cijelu noć, mogu otići do obližnjeg Poreč (11 km) i uživati u njegovim nočnim klubovima i terasama uz more. Od lipnja do rujna Vrsar je domaćin godišnjeg glazbenog festivala “More i gitare” koji se održava u bazilici Svete Marije od mora i na trgu svetog Antuna, gdje se ljubitelji glazbe mogu potpuno opustiti uz nježne zvukove tradicionalne hrvatske glazbe. Od svibnja do rujna lokalni ljudi organiziraju Ribarske fešte, gdje se publika sastaje i uživa u zvucima ljetne večernje glazbe s istarskim ribljim specijalitetima. Svake godine u rujnu u napuštenom kamenolomu odvija se “Montraker – ljetna kiparska škola” . Bitno je još istaknuti održavanje Casanovafest-a, festival ljubavi i erotike koji se svake godine održava u Vrsaru.

Vrsar – Servisne informacije


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 432-153;
Zračna luka Pula 550-900;
Bolnica 533-111;
Luka/trajekt 811-132;
Turistička zajednica 441-746;
Željeznički kolodvor Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Vrsar – Kako doći


U Vrsar možete doći iz mnogo smjerova , kao što su : autobusom koji je povezan s obližnjim večim gradom Porečom, vlakom od najbliže željezničke stanice u Rijeci ili Puli, avionom sa najbliže zračne luke na otoku Krku, u Puli ili Trstu, brodom koji vas povezuje sa svim lukama duž Istarske obale, uključujući i glavnu luku u Puli, osobnim vozilom slijedeći upute na istarskom ipsilonu, što je ujedno i najsigurniji način putovanja.

Vrsar – Prognoza vremena


Lokacije

Rivijera Vrsar Funtana  

Smještaj Vrsar

Apartmani i kuće Vrsar Hoteli kampovi Vrsar  

Ne propustite

Plaže Vrsar Spomenici Vrsar Crkve Vrsar

Pozicija

Povećati

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com Vrsar, Istra Vrsar, Istra Vrsar, Istra Vrsar, Istra Vrsar, Istra