USPOREDBA

Motovun, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Motovun, Istra

Motovun – Ne propustite

Motovun panorama Motovunova veduta je jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti.
Motovun je srednjovjekovni grad koji je odrastao na mjestu antičkog grada koji se zove Kastelijer. Nalazi se na brežuljku 270 m (886 ft) iznad morske razine s kućama koje su se proširile preko cijelog brda. Od 1278 Venecija je dominirala Motovunom i tokom njezine vladavine podigli su se masivni zidovi koji su još uvijek netaknuti i danas, a koristi se kao nogostup s jedinstvenim pogledom na sve četiri strane Istre. Sva tri dijela grada su ujedinjeni u sustav unutarnje i vanjske utvrde s kulama. Gradska vrata sadrže elemente romanike, gotike i renesanse, sagrađen između 14. i 17. stoljeća. To je tipičan primjer venecijanske kolonijalne arhitekture. Kasno-renesansna crkva sv Stjepana sagrađena na samom početku 17. stoljeća vjerojatno dizajniran od strane poznatog mletačkog arhitekta Andrea Palladio (1508-1580). Crkva sadrži nekoliko umjetničkih djela: mramorne kipove svetog Stjepana i Sveti Lovro Francesca Bonazzo i 17. stoljeća slikarstvo na Posljednjoj večeri nad oltarom od strane nepoznatog venecijanskog umjetnika. Cisterne za vodu, na trgu ispred crkve datiraju iz 14. i 15. stoljeća.

Šuma Motovuna – Rijeka Mirna teče ispod brda, a na drugoj strani rijeke nalazi se poznati Motovunska šuma, područje od oko 10 četvornih kilometara u dolini rijeke Mirne, od kojih je 280 hektara (690 hektara) je posebno zaštićena. Ovo područje odstupa potpunosti ne samo iz obližnje šume, ali i od onih iz cijelog okolnog krškog području zbog svoje divljine, bogatog tla s cijenjenim crno-bijelim tartufom (Tuber magnatum), koja raste uspješno ovdje. Budući da je ova gljiva raste pod zemljom prikupljaju uz pomoć posebno dresiranih pasa. U cilju očuvanja prirodne uvjete za razvoj u Motovunskoj šumi, zaštićeno područje povremeno je potopljeno, iako rijeka Mirna je pod kontrolom, a njegova cijela dolina zaštićen od poplava.
Na obroncima brda raste grožđe poznatog istarskog vina: teran i malvazije. Legenda Veli Jože Motovun je poznat među današnjeg stanovništva Istre kao grad Velog Jože, dobar nježan div, koji simbolizira hrvatski narod Istre. Priča koju je napisao Vladimir Nazor, jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca 20. stoljeća, bio je odgovor na nacionalnim borbama Hrvata za jednakopravnosti protiv fašizma (1900-1914). Priča je danas poznato u cijeloj Hrvatskoj, a lik Velog Jože (Big Joe) je sasvim ispravno povezan s gradom.

Ulica u Motovunu Od 1999, Motovun je domaćin međunarodnog Motovun Film Festival za samostalne i avangardne filmove iz SAD-a i Europe. Najveći trenutni lokalni problem je bitka između lokalnog stanovništva i stranih investotora, koji su predložili gradnju dva 18-rupa golf terena te turističko naselje u dolini ispod grada radi mogućeg oštećenja na tartufima koji rastu na drugoj strani rijeke. Zajednica je podijeljena po tom pitanju, kao i mnogi podržavaju razvoj kao cjelogodišnji potpor radnih mjesta i lokalnih turističkih prihoda.

Crkva svetog Stjepana i fontana Motovun je tlocrta reproducirati na naličju hrvatske 10 kuna novčanice, izdana u 1993, 1995, 2001 i 2004.

Slike na prodaju


Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Motovun, IstraMotovun, Istra