USPOREDBA

Rovinj Povijest


Rovinj Povijest Rovinj je danas jedno od najrazvijenijih turističkih središta Hrvatske s izvrsnom ponudom hotela, turističkih naselja i kampova te marinom. Okružuje ga očuvana priroda kao integralni dio periferije grada. Područje Rovinja bilo je naseljeno u prapovijesti, a u ranom sr. vijeku R. je bio naselje s utvrdom na vrhu brežuljka te s crkvom sv. Jurja, u kojoj se čuvalo tijelo sv. Eufemije (prema legendi, čudovito doplutalo u mramornome sarkofagu). Sedam stoljeća mletačke vlasti (do 1797) označilo je stalni rast za Rovinj: demografskoga, gospodarskoga i urbanoga, te je u XVII–XVIII.st. postao jedan od najnaseljenijih gradova sjevernog Jadrana i najvažnije ribarsko središte mletačke Istre. Rovinjski kamenolomi bili su među najvažnijim izvorima kamena za Veneciju. Nakon pada Venecije Rovinj je doživio dvadeset godina političke i društvene nestabilnosti, a od 1815. i početka austrijske vlasti počelo je stabilno doba, koje je trajalo do I. svj. rata. U ovo doba Rovinj gospodarski prosperira;. čak se 1888. otvara se morsko klimatsko lječilište, prvo na hrvatskoj obali.

Među profanim spomenicima značajni su dijelovi grad. zidina, grad. vrata: Sottomuro ili Portizza, sv. Benedikta, Sv. križa, Dietrocastello, te luk Balbi izgrađen 1678–79. na mjestu starijih vrata (današnji izgled iz 1774). Slikovita je ulica Grisia, u kojoj se održava godišnja slikarska izložba na otvorenom.

Rovinj Kultura i umjetnost


Rovinj Kultura i umjetnost U Rovinju se nalazi Gradski muzej gdje su izložene arheološke zbirke suvremene hrvatske umjetnosti, izložbe skulptura i slika i još mnogo toga. Osim toga, smješten pri Centru za istraživanja mora Institut “Ruđer Bošković” nalazi se akvarij koji je otvoren za posjetitelje i obiluje primjercima lokalne flore i faune kojima se pokušava dočarati tipična zajednica koja obitava u našem podmorju. Osim toga, Rovinj organizira međunarodne likovne izložbe tijekom ljeta. Rovinj je važno gospodarsko središte s aktivnostima vezanim za industriju (duhan, konzervirana ribe i tako dalje) i ribolov.

Rovinj – Kulturne manifestacije


Rovinj - Kulturne manifestacije Grad je važno kulturno središte istarskog poluotoka. Pored svih povijesnih karakteristika, Rovinj će vam otkriti svoju tradiciju i običaje. Umjetnički grad Rovinj, svake godine se naseljava s umjetnicima i posjetiteljima iz cijelog svijeta. Tijekom ljeta se organiziraju : Tradicionalna organizacija pod nazivom “Umjetnička kolonija Rovinj” i “Grisija”, koji je ime ulice gdje se održavaju izložbe po raštrkani starim gradskim ulicama, Rovinjska noć (proslava Grada poznata po veličanstvenom vatrometu; održava se u kolovozu) i Sv. Eufemia (16. rujna, blagdan zaštitnice grada). Osim toga, to je godišnja manifestacija gdje su izložene umjetnine svih izlagača pod vedrim nebom. Osim toga, Rovinj nudi mnogo festivala, događaja i zbivanja. Tijekom ljeta organizirane su: Međunarodni Pop Festival; Ljetni festival Rovinj, kada lokalni bendovi nastupaju s tradicionalnim načinima pjevanja; Regata u Rovinju; Hunt Klub organizira lovačke igre i još mnogo toga. Za one koji vole provesti svoj večeri u tihom okruženju, Rovinj nudi kazalište, Gandusio Kazalište koje tijekom cijele godine nudi različite nastupe.

Rovinj – Zabava i manifestacije


Kad god dođete u Rovinju , naći ćete razna mjesta za zabavu. Tijekom ljeta, grad oživi zahvaljujući i nastupima mnogih izvođača i glazbenika koji sviraju uživo dok možete prošetati kroz ulica grada te razgledati i kupiti koji suvenir iz Rovinja. Osim toga, za one koji vole miran odmor, Rovinj nudi koncerte klasične glazbe u Franjevačkom samostanu. Uz to, Rovinj ima najveći zabavni centar u cijeloj Istri i šire a tj Monvi Centar koji nudi brojne restorane, pizzerije, slastičarnice, amfiteatar i disco barova. Na sva ta mjesta su organizirani tulumi, cabaret predstave, glazbu uživo , zabava s DJ-om, ljetni festivali i mnoge slične nastupe s nacionalnim i međunarodnim izvođačima. Ostali Disco klubovi i barovi su: Villas Rubin, Monte Bar, Valentino Crveni otok, Eva, Monte Molini. Grad Rovinj ima dvije kockarnice .

Rovinj – Korisni Brojevi


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna Pomoć 194 / 815-036;
Autobusni kolodvor 811-453;
Zračna luka Pula 550-900;
Bolnica 811-011;
Luka 811-132;
Turistička zajednica 811-566 / 813-469;
Željeznica Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Rovinj – Kako doći


Cestovni smjerovi u smjeru Rovinjskog sela i Bala povezuju Rovinj s glavnim prometnicama Istre. Do Rovinja je moguće doletjeti zrakoplovom iz zračnih luka Trsta, Ljubljane, Zagreba ili Rijeke, s time da se najbliža zračna luka nalazi u Puli. Ljeti je izvrsna povezanost Rovinja brodom iz Venecije.

Rovinj – Vremenska prognoza


Lokacije

Rivijera Rovinj Bale Rovinjsko Selo Kanfanar Limski Kanal Dvigrad  

Smještaj u Rovinj

Apartmani i kuće Rovinj Hoteli i kampovi Rovinj  

Ne propustite

Plaže Rovinj Spomenici Rovinj Crkve Rovinj

Pozicija

Povećati

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com Rovinj, Istra Rovinj, Istra Rovinj, Istra Rovinj, Istra Rovinj, Istra