USPOREDBA

Rabac – Povijest i kultura


Rabac Povijest Rabac je najvažnije turističko središte na istočnoj obali istarskog poluotoka, 40-ak kilometara od Pule i svega 5 kilometara od Labina. Rabac je rastao iz malog ribarskog mjesta u naselju i to se smatra biser Kvarnera zbog svojih prirodnih ljepota i lijepih lagune.
Nakon II.svjetskog rata jače se razvija turizam, grade se mnogobrojni hoteli, stanovništvo se zapošljava u tercijarnim djelatnostima, a Rabac postaje jedan od vodećih turističkih središta istočne obale Istre i Kvarnera. Njegov prvi hotel Quarnero izgrađen je 1889. godine, te je imao samo nekoliko soba i gostionica u prizemlju.Godine 1925, za vrijeme zastupanja talijanske vlade, otvoren je prvi veći hotel u središtu Rapca, koji se zvao ‘Trst’, a danas je njegovo ime ‘Primorje’.Kapacitet hotela nije mogao zadovoljiti sve veće zanimanje turista, uglavnom iz sjeverne Italije, te se stoga dogodio intenzivniji razvoj privatnog smještaja.

Od bitnijih povijesnih znamenitosti u Rabcu se isplati istaknuti : Porta Sanfior – glavna gradska vrata Sv. Flora iz 1589. godine. Iznad njih je labinski grb te lav Serenissime, Barokna palača obitelji Battiala-Lazzarini – danas je preuređena u narodni muzej. Njeni posljednji vlasnici grofovi Lazzarini, koji su imali i više posjeda na Labinščini napustili su je poslije 2. svjetskog rata, Trobrodna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije – podignuta je 1336.godine na temeljima crkvice iz 11. stoljeća. Obnavljana je u više navrata, a posljednji put 1993. godine. Na njeno pročelje 1604 godine postavljen je venecijanski lav s kuglom u ustima – simbol priznavanja vlasti Mlečana u Labinu. Potkraj tog stojeća, 1688. godine na isto se pročelje postavlja barokni kip senatora Antonia Bollania, ratnika protiv Turaka. To je poprsje jedan od najljepših primjera svjetovnog kiparstva Istre u 17. stojeću. Crkva Svetog Andrije iz 15. stoljeća je najstarije graditeljsko nasljeđe ovog ljetovališta.

Rabac – razonoda


Rabac Kultura Danas je Rabac prepoznat kao biser Kvarnera, te može primiti veliki broj turista.Grad nudi i široku paletu sportskih aktivnosti, brodskih izleta i drugih rekreativnih sadržaja. U ljetnim mjesecima možete uživati u bogatom program na otvorenim i zatvorenim lokacijama.Mladi zabavu mogu pronaći u jednom od brojnih kafića ili beach barova koji se organiziraju na plaži Girandella.

Rabac – zanimljivosti i događaji


Rabac – zanimljivosti i događaji Rabac je gradić koji ljeti doživljava pravi preobražaj i zajedno s Labinom, smještenim u zaleđu, gostima nudi niz događaja vrhunske kvalitete koje nikako ne bi trebalo propustiti za boravka ovdje. Krenimo s glazbom i to onom elektronskom. Rabac se u nekoliko zadnjih godina sa svojim Rabac Summer Festivalom na plaži Girandella nametnuo kao nezaobilazna točka na europskoj ljetnoj festivalskoj karti, a od ove godine ponuda Rapca i Labina pojačana je s događajem pod imenom United Festival, koji se održava tjedan dana prije Rabac Summer Festivala na lokaciji Dubrova u Labinu. Osim modernih zvukova, Rapcem i Labinom odjekuju i zvukovi pučke predaje, glazbe, klapa i tradicionalnih instrumenata koji se mogu čuti na nekoliko događaja organiziranih tijekom ljeta. Spomenimo tipične mediteranske pučke fešte ´S okusom mora i soli´ u Rapcu uz glazbu, srdele i domaće vino i fešte. Zatim tu je fešta Dan grada te Petrova u Labinu, koja čuva dugu tradiciju sajmišnih dana koji su se nekada održavali na ovom prostoru.

Rabac – Servisne informacije


Pozivni broj 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Prva pomoć 194;
Autobusni kolodvor 855-220;
Aerodrom Pula 550-900;
Bolnica 855-333;
Luka/Trajekt 811-132;
Turistička zajednica 852-399;
Željeznica Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Rabac – Kako do nas


Možete doći do Rabca: Autobusom koji povezuje Rabac sa Pulom i Labinom; Vlakom do najbližeg željezničkog kolodvora u Puli; Avionom do najbliže zračne luke u Puli, Brodom do najbliže glavne luke ili osobnim brodom do manje luke ili marine; osobnim vozilom koje je najsigurniji način putovanja. Naći ćete putokaz na istarskom Y-u.

Rabac – Vremenska prognoza