USPOREDBA

Fažana, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Fažana, Istra

Fažana – Ne propustite


Fažana panorama Fažana (tal. Fasana), naselje na obali Fažanskoga kanala nali se 8 km sjeverozapadno od Pule, sjedište općine. Županijskim je cestama povezana s Pulom i Vodnjanom. Dobro je zaštićena s mora, ali nema prirodnu luku, već je ona zatvorena lukobranom. Razvila se kao opskrbno središte Brijunskih otoka. Sjedište je uprave Javne ustanove NP Brijuni te ukrcajna luka za prijelaz na otočje. Iz davne rimske prošlosti,Fažana je nazvana Vasianum po tadašnjoj tvornici amfora i raznih posuda. Oduvijek je to bilo mjesto ribara, ali i ratara koji su proizvodili vino i maslinovo ulje. Srednjovjekovni gradić Fažana,današnja stara jezgra, okružila je župnu crkvu Sv. Kuzme i Damjana (XV. st.). Njena ljepota su trgovi, kuće nanizane jedna uz drugu i jedna nasuprot drugoj u uskim kamenom popločenim uličicama. Crkvice Sv. Marije Karmelske (IX. st.), Sv. Ivana (XVI. st.) te Sv. Elizeja (VI. st.) samo su dio kulturne baštine Fažane.

Luka i riva danas, predstavljaju prekrasnu pozornicu gdje se tijekom ljeta održavaju mnogobrojne kulturne i glazbene manifestacije te pučke fešte – posebno ”Fešta od srdela”.
Ali, osim po svojoj ribarskoj tradiciji Fažani je poznata po svojem autohtonom vinu i maslinovom ulju. U mnogim lokalnim restoranima gosti mogu kušati vrhunsku ribu i meso, autentična lokalna hrana poslužena s istarskom malvazijom. Posjetitelji mogu prošetati fažanskom rivijerom, plažama, te provozati se kroz brojne biciklističke rute, igrati golf, upisati se u školu windsurfinga te prisustvovati lokalnim manifestacijama. Fažana, obogaćen s prirodnim ljepotama nudi za svakog gosta opuštajuću atmosferu.

Slike na prodaju


Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Fažana, Istra Fažana, Istra
Fažana, Istra Fažana, Istra