USPOREDBA

Pula Povijest


Pula Povijest Od druge polovice VI stoljeća Slaveni započinju se nastaniti na istarski poluotok, te se u velikim ratnim okršajima smanjuje broj stanovnika i zamire gospodarstvo. Novi gospodari Istre, Franci, bili su nositelji modernih feudalnih odnosa koji su omogućili naseljavanje slavenskih, hrvatskih seljaka, ali su i izazvali otpor istarskih gradova. Razvojem feudalizma i stvaranjem gradova-država na istarskom se prostoru javlja Venecija. Tako je Pula 1150.g. prisegla na vjernost Veneciji i prihvatila podaničke obveze – plaćanje tributa, gradnju i opremanje galija, sudjelovanje u ratu, itd. Radi ratnih osvajanja, pulsko i istarsko stanovništvo desetkovano je velikim epidemijama kuge, malarije, tifusa. Ali zahvaljujući svom geografskom položaju i važnosti luke u trgovačkom prometu, Pula nije smjela nestati.

Nakon revolucionarne 1848.g. austro-ugarsko je carstvo uočilo važnost puljske luke, te u tom periodu započinje intenzivna izgradnja velike ratne luke i brodogradilišta. Uporedo s time započinje naseljavanje Pule te se, u roku od oko 50 godina, broj stanovnika sa 1.126 popeo na 40.000 ljudi. U XXI stoljeću Pula se ponovo budi i nudi historijske spomenike koji oduzimaju dah, izvrstan smještaj, predivne plaže, more, vibrirajući kulturni i noćni život.

Pula Kultura


Pula Kultura Pula (Pola) je najveći istarski grad. Leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka, na unutrašnjem dijelu prostranoga zaljeva i prirodno dobro zaštićene luke. Nastao je prije više od 3 tisuće godina, a danas je jedan od najpoznatijih turističkih centra i kulturnih znamenitosti. Najvrijedniji spomenici datiraju iz doba Rimljana : slavoluk Sergijevaca (29. g. prije naše ere), Augustov hram na pulskom Forumu, sagrađen između 2. i 14 godine prije naše ere, Dvojna Vrata, Rimsko kazalište, te simbol Pule – pulski amfiteatar ili Arena građen za vrijeme cara Augusta, Klaudija i Vespazijana u I st. Građevina ima eliptični izgled, duljine 133, širine 105 i visine na morskoj strani do 32,5 metara, što je svrstava među nekoliko najvećih i najočuvanijih svjetskih amfiteatara.

Pula – što raditi


Pula - što raditi Pula je glavni istarski grad, stoga nudi različite vrste zabave za različite dobne skupine. Tijekom dana možete uživati u različitim sportsko-rekreacijskim i adrenalinskim aktivnostima kao što su: ronjenje, karting, planinarenje, pješačenje, biciklizam, fitness, wellness, windsurfing, jedrenje, košarka, tenis, odbojka na pijesku, panoramski letovi, slobodno penjanja i sl.. Za goste koji nisu toliko zainteresirani za sport, Pula nudi iznenađujuće izlete u Nacionalni park Brijuni, Otok Veruda poznat kao Fratarski otok, te drugim susjednim otocima. U Puli naići ćete na brojne restorane, konobe, pizzerije, caffe barovi, Internet cafe i sličnim mjestima. Navečer Pula nudi različite diskoklubove , beach barove i noćne barove. Nekoliko od kojih su: Aruba, Cabahia, Monte Serpente, LMC klub, Pietas Iulia, Podroom, Rock Caffe, Rock Club Uljanik, kocka, Zen i mnogi drugi.

Pula – zabava i događanja


Tijekom ljetne sezone možete uživati u bogatom repertoaru događanja u Puli. U središtu grada možete uživati šetajući se kroz ulica grada kao i u raznim caffe-barovi, te prisustvovati na raznovrsnim događajima koji se odvijaju na malim trgovima grada. Ako želite zabavu do ranih jutarnjih sati, posjetite jednu od brojnih diskoteka. Slijdi popis od nekoliko manifestacija koje se održavaju svake godine u Puli:

Pulska noć – ulicama našeg grada “- program se odvija u šest lokacija od Foruma do Giardina.
Istarski Hand Made – Sajam izvornih istarskih suvenira i rukotvorina.
Istra gourmet – Istarski gurmanski proizvodi
Arena Music Nights – glazbeni koncerti koji se održavaju u areni
Dani antike – odvijaju se na ulicama grada Pule, a to je oživljavanje rimskog doba
Večer folklora – doživjeti tradiciju i njegovati igru , obnoviti tradiciju nošnji.
Salsa Party – ples sa salsa instruktorom na glavnom trgu u Puli (Forum)

Pula – Korisni telefonski brojevi pozivni


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 502-997;
Zračna luka 550-900;
Bolnica 376-000;
Trajekt/Luka 222-037;
Turistička zajednica 212-987;
Željeznički kolodvor 541-733;
Informacije 11888.

Pula – Kako doći do Pule?


Možete doći u Pulu iz više smjerova i sa različitim prijevozima:
Autobusom – autobusni kolodvor povezuje Pulu i okolicu i drugih hrvatskih lokaciju;
Vlakom – željeznička stanica u Puli povezuje Pulu s glavnim gradom Zagreb i slovenskom prijestolnicom Ljubljanom;
Brodom – do glavne luke ili osobnim brodom do manjih luka ili marina u gradu;
Avionom – Zračna luka Pula je povezana s glavnim gradom Zagreb i drugim gradovima u Europi.
Automobilom – kada dolazi sa sjevera: Ljubljana – Črni Kal – granični prijelaz Požane – Buzet – Pula ili Villach – Udine – Trst – Koper – granični prijelaz Kaštel ili Plovanija – Pula, ako dolazite sa istoka Zagreb -Rijeka – Tunel Učka – Pula

Pula – Vremenska prognoza


Lokacije

Rivijera Pula Štinjan Loborika Fažana Peroj Valbandon Vodnjan Barbariga Brijuni

Smještaj Pula

Apartmani i kuće Pula Hoteli i kampovi Pula  

Ne propustite

Plaže Pula Spomenici Pula Crkve Pula

Pozicija

Povećati
 

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com Pula, Istra Pula, Istra Pula, Istra Pula, Istra Pula, Istra