USPOREDBA

Povijest Marčane

Marčana Povijest Marčana, naselje smješteno sjeverno od Pule na križanju prometnica Pula-Labin i Vodnjan-Krnica, sjedište je istoimene općine. Povijesni izvori svjedoče o gustoj naseljenosti ovih prostora u vrijeme Antikei. Marčana se u pisanim izvorima prvi put spominjanje 1243. godine u aktu prisege Pule na vjernost Mlečanima. Naime, u to je vrijeme Marčana pripadala pulskom području, a potom 1331. godine pada pod vlast Mletačke Republike. Budući da je tijekom 15. stoljeća ovim područjem u nekoliko navrata harala epidemije kuge, Marčana i okolica gotovo je ostala bez žitelja. Tijekom idućeg stoljeća Mletačka Republika sustavno naseljava spomenuto područje izbjeglicama koje su pred Osmanlijama bježale iz Grčke i Dalmacije.

Kultura u Marčani

Marčana Kultura Središtem mjesta dominira trobrodna Župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća sa zvonikom iz 1846. godine. U Marčani se također nalazi i srednjovjekovna crkva Sv. Antona Padovanskog, produžena potkraj 16. stoljeća, te posvećena 1709. godine. U Marčani se nalaze tri spomen-ploče, od kojih je jedna napisana povodom desete godišnjice smrti borcima protiv fašizma koji su streljani u Vodnjanu. Mještani tu spomen-ploču nazivaju još i “Tri brista”, pošto su pored te spomen-ploče zasađena i tri stabla, brista, u spomen Dragutinu Siljanu, Jerolimu Radoloviću i Antonu Depratu. Neotkrivena i atraktivna morska obala Marčane strmo uranja u čisto i duboko Jadransko more. Ovim priobaljem dominiraju zeleni poluotoci i zaljevi s čijih se obala pruža neprocjenjiv pogled.

Marčana – razonoda

Marčana – razonoda U blizini Marčane nalazi se idilično selo imena Kavran, iz kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. U selu Prodol možete uživati u dugim šetnjama kroz šume hrastovog drveća. Turističko središte Duga Uvala pruža vam 300 metara dugu plaža, te moderan sportski centar. Također možete posjetiti podzemlje Marčanske rivijere, spustivši se u špilju Ljubić, jamu Golubinka i pećnui Perešin. Luka Krnica nalazi se duboko u kopnu, te je njeno podmorje idealno za ronjenje i sportski turizam.Vjeruje se da su u Krnica nude najbolje pripremljenu škampi na Jadranu.

Marčana – zanimljivosti i događaji


Tijekom ljetnog razdoblja u Marčani se organiziraju razne zabavne manifestacije, kao što su: utrke magaraca (tradicionalna utrka magaraca sa bogatim zabavnno-gastronomskim programom), Petrova (tradicionalno lokalno slavlje), Rokovo (tradicionalno lokalno slavlje), Svetica (tradicionalno lokalno slavlje), susreti pjesnika (tradicionalna manifestacija koja okuplja najbolje istarske pjesnike)…

Marčana – Servisne informacije


Pozivni broj 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Prva pomoć 194;
Autobusni kolodvor 501-973;
Aerodrom Pula 550-900;
Bolnica 451-411;
Luka/Trajekt 741-662;
Tristička zajednica 571-058;
Željeznica Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Marčana – Kako do nas


Možete doći do Marčane: Autobusom koji povezuje Marčanu sa Pulom i Labinom; Vlakom do najbližeg željezničkog kolodvora u Puli; Avionom do najbliže zračne luke u Puli, Brodom do najbliže glavne luke ili osobnim brodom do manje luke ili marine; osobnim vozilom koje je najsigurniji način putovanja. Naći ćete putokaz na istarskom Y-u.

Marčana – Vremenska prognoza


Lokacije

Rivijera Marčana Rakalj Barban Duga Uvala Kavran Krnica Luka Krnica Hreljići Manjadvorci Prodol Pavićini  

Smještaj Marčana

Apartmani i kuće Marčana  

Pozicija

Povećati

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com Marčana, Istra Marčana, Istra Marčana, Istra Marčana, Istra Marčana, Istra