USPOREDBA

Medulin Povijest


Medulin Povijest Medulinsko područje bilo je nastanjeno još u prapovijesno doba. Rimljani su ovdje gradili svoje ljetnikovce od kojih je najraskošniji sagrađen u 4.st.n.e., a nalazio se na poluotoku Vižuli što je drugi po veličini u Istri. Stanovnici cijelog ovog područja su prije otpilike sto godina započeli s uređivanjem svojeg mjesta, te je 1909. utemeljeno Društvo za proljepšavanje Medulina. Početkom 20. st. iznimne ljepote ovoga kraja privukle su i Paula Kupelwiesera, austrijskog magnata i vlasnika otočja Brijuni. Planirajući razvijati turizam kupio je i dio medulinskog priobalja zajedno s poluotokom Kašteja.
Općina i mjesto Medulin su jedno od predstavnika istarskog turizma te jedno od dvadesetak najpoznatijih kupališnih imena na Jadranu.

Medulin Kultura


Medulin Kultura Dok ste u Medulinu istražite arheološki lokalitet Vižula s ostacima rimskih vila i obiđite stare vjetrenjače uz more. Na jednoj od brojnih manifestacija koje se održavaju tijekom ljeta možete kušati neke od specijaliteta Medulina poput rakova salata, rižoto od sipa, istarski pršut ili bilo koju od specijaliteta s tartufima. Možete uživati i opustiti se tijekom koncerata klasične glazbe, posjetiti restorane te plesati na njihovim terasama ili posjetiti jedan od noćnih klubova te zabavljati se do jutra. Dok ste u Medulinu, nemojte propustiti priliku da posjeti druga mjesta u blizini turističkih središta poput Rovinja, Poreča, Pazina i Umaga.

Medulin – Što raditi?


Medulin - Things to do Dok ste u Medulinu na ljetovanje možete posjetiti otoke Medulinskog arhipelaga. Otoci su pravi raj za ljubitelje prirode. Na otocima Ceja, Levan, Bodulašu nalaze se također ugostiteljski objekti stoga su otoci savršeni za cjelodnevni izlet. Osim toga, Medulinski arhipelag je idealan za surfere, sportove na vodi, te je pogodno za ronjenje. Dolazak na otocima s vlastitim čamcem, taxi –boat ili s iznajmljenim čamcem je isto tako moguć. Medulin ima jednu od najljepših mountainbike staza u Istri. Na ukupnoj dužini od 60-tak kilometara pejzaž se izmjenjuje od pitomih naselja do uskih staza Rt Kamenjaka. Za ljubitelje jahanja postoje dvije dobro organizirane konjušnice. Da je ponuda raznolika svjedoči i jedno vježbalište za golf te brojni tenis tereni.

Medulin – Događanja i Manifestacije


U turističkom središtu Medulinu nikad nije dosadno! Svaka večer može biti doživljaj. Za noćni izlazak mladima stoji na raspolaganju nekoliko diskoteka Summer Club, Imperial, Barracuda kao i brojni caffe barovi, a za one malo starije, na ljetnim terasama, izvodi se živa glazba u raznim ritmovima.

Medulin – Korisne informacije


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193;
Hitna pomoć 194;
Autobusni kolodvor 502-997;
Aerodrom Pula 550-900;
Bolnica 376-000;
Trajekt/Luka 222-037;
Turistička zajednica 577-145;
Željeznički kolodvor Pula 541-733;
Informacije 11888.

Medulin – Kako doći do Medulina


Možete doći do Medulina iz više smjerova i sa raznim prijevoznim sredstvima a: Autobusom koji povezuje grad Pulu i Medulin, kao i lokalni autobus koji povezuju Medulin s bližnjim mjestima; Vlakom od željezničke stanice u Puli, a potom do Medulina autobusom ili taksijem; brodom do glavne luke ili osobnim brodom do manjih lukama ili marinama u gradu, avionom do zračne luke Pula pa autobusom do grada: osobnim vozilom koje je najsigurnije i individualni način putovanja. Medulin ima vlastiti izlaz na Istarskog ipsilona, koja je glavna cesta koja povezuje sva najveća mjesta u Istri.

Medulin – Vremenska prognoza