USPOREDBA

Poreč Povijest


Poreč Povijest Poluotok na kojem se danas nalazi starogradska jezgra Poreča bio je vjerojatno naseljen još u neolitu. Ilirski stanovnici Histri naselili su gradine u okolici današnjeg grada . U 2. stoljeću prije naše ere uz ovu prirodnu luku izgrađeno je rimsko naselje koje se razvilo u vojnu utvrdu gradskih osobina. Geometrijski polože ulice, s okosnicama Cardom Maximusom i Decumanusom te središnjim Forumom, sačuvane su sve do danas. Poreč je imao biskupa još od vremena progona kršćana u 3. stoljeću. Mavar, prvi porečki biskup bio je žrtvom jednog od progona rimskih vlasti, a nakon mučeničke smrti proglašen je svecem zaštitnikom grada. Na mjestu gdje je biskup Mavar podnio svoje mučeništvo izgrađena je ranokršćanska katedrala u 4. stoljeću, proširena stotinu godina kasnije. U 6. stoljeću biskup Eufrazije na istom je mjestu dao sagraditi baziliku – od 1998. godine pod zaštitom UNESCO-a. Početkom 7. stoljeća Slaveni naseljavaju Istru pa i porečko područje. Poreč je već u 12. stoljeću imao gradsku samoupravu, a prvi statut grada potječe vjerojatno iz 1250. godine. Najduže je bio pod vlašću mletačkih duždeva, od 1267. do 1797. godine. Padom Venecije dolazi pod Austriju, zatim 1805. godine Napoleonovim osvajanjima pod francusku upravu. Od 1815. do 1918. godine ponovo je pod austrijskom vlašću. Ovaj grad nosi titulu najposjećenije destinacije u Istri. Stanovništvo se tu prije svega bavi turizmom, zatim trgovinom, graditeljstvom i poljoprivredom. Bogatstvo se Poreča mjeri njegovom povijesnom baštinom duboko ukorijenjenom na ovom području već tisućama godina. U Poreču možete posjetiti: Eufrazijevu Baziliku, Sjevernu kulu (sagrađena u 15.st., nalazi se sa sjeveroistočne strane starogradske jezgre), Peterokutnu kulu (sagrađena polovicom 15.st. u gotičkom stilu, nalazi se na početku ulice Decumanusa, na ulazu u starogradsku jezgru), Kanoniku (dovršena 1251.g., najkvalitetniji primjerak romaničke izgradnje), srednjovjekovni bedemi (podignute od 12-16.st.), Marafor (najveće rimsko svetište u Istri, sagrađeno u 1.st.), romanička kuću (zgrada iz 13.st.), veliki i Neptunov hram, okrugla kula (podignuta u drugoj polovici 15.st.) te brojni drugi spomenici.

Poreč Kultura i umjetnost


Poreč Kultura i umjetnost Cijela je starogradska jezgra živi spomenik kulture. Naličja brojnih gradskih palača otkrit će vam povijest njihove gradnje kroz različita stilska i povijesna razdoblja. Poreč se, u brojnim zapisima i literaturi, naziva gradom mozaikom zahvaljujući kulturi utemeljenoj s Eufrazijanom, bazilikom u čijoj je biskupiji smješten muzej crkvene umjetnosti i arheološki ostaci ranijih crkava. Tijekom ljeta, grad živi i postaje čaroban i povijesno mjesto. Osim toga, ako ste zainteresirani za umjetnost posjetite različite galerije: Umjetnička Suveniri; Art Studio VARŽIĆ; Atelier Galerija; Atelier 1; Fenix, Galerija M; Galerija Roco, Galerija Istarska Sabornice ; Dva Sveci Kuća Galerija; Nacionalno sveučilište, Palača Zuccato i romanička kuća galerija. Grad ima jedan muzej, Zavičajni muzej u kojem su smještena regionalna blaga i spomenici koji prepričavaju kako je nekad bilo. Zavičajni muzej Poreču, prvi muzej osnovan u Istri 1884, s bogatom zbirkom izložaka iz svih razdoblja potvrđuje kontinuitet života na tom području. Muzej je smješten u baroknoj palači Sinčić iz 18. stoljeća. U prizemlju kompleksa se nalazi Lapidarij s rimskim spomenicima i arheološka zbirka s prapovijesnim keramikama, na ostalim katovima su smješteni barokni salon s umjetničkim slikama i predmetima, portretima i objekti zbirka Slovenske obitelj Carli, zbirka srednjovjekovnih skulptura i bogata povijesna knjižnica s očuvanom dokumentacijom. Vrlo zanimljiva izložba koja se održava je Poreč Annale koja je smatrana kao najstarija hrvatskia Izložba moderne umjetnosti. Ova se izložba inače može posjetiti u Galeriji Istarske Sabornice u srcu starog grada. Međunarodni i domaći umjetnici izlažu svoje radove u galeriji. Ta mjesta vrijedi posjetiti kako biste saznali više o nacionalnoj povijesti Istrijana. Inače cijeli grad je bogat spomenicima: ostaci rimskih hramova, romaničkih, gotičkih i Borque zgrade koji potvrđuju da je grad muzej na otvorenom.

Poreč – Što raditi


Poreč - Što raditi Zabave u Poreču ima odista na svakom koraku i priladođena je za svakoga. Na ljetnim terasama hotela i restorana gostuju gotovo svakodnevno razni izvođači koji vas mame da iskažete svoje plesno umijeće, a lounge i beach barovi pokraj mora nude dodatno osvježenje u vrućim ljetnim noćima.
Cjelonoćni nezaboravan doživljaj osigurat će vam najveći noćni klub na ovim prostorima, diskoteka Byblos, u kojoj su već gostovali svi glazbenici elektronskog zvuka: David Guetta, Erick Morillo, Umek, Sander Kleinenberg, Sharam, Axwell, Paul Oakenfold, David Morales. Osim toga ljubiteljima mora u Poreču sigurno neće biti dosadno, ronilački centri dobro su opremljeni za organiziranje i vođenje ronjenja na raznim atraktivnim lokacijama i za asistenciju pri ronjenju. Ljeti organiziraju škole ronjenja, a mogu prihvatiti i veće grupe ronilaca. Duž obale, od Lanterne do Poreča i Zelene lagune nekoliko je sportskih centara u kojima je moguće iznajmljivanje jedrilica, najam čamaca na vesla i čamaca s motorom, sandolina, pedalina, vodenih skutera i dasaka za windsurfing. Porečka klima pogoduje sportskim aktivnostima na otvorenom gotovo čitavu godinu, a u hotelima su vam na raspolaganju fitnes dvorane, wellness, saune, teretane i zatvoreni bazeni. Za one romantičnije blaga mediteranska klima idealna je za biciklizam i pješačenje, neki će se odvažiti i na jahanje i penjanje.
Osim toga brojna su igrališta za tenis, košarku, odbojku na pijesku, mali nogomet, boćanje, golf i mini golf. Zabava za cijelu obitelj osigurana je na uzbudljivim karting stazama.

Poreč – Zabava i manifestacije


Tijekom cijele godine u poreču nije dosadno, budući da se organiziraju različiti festivali i zabavne priredbe kao što su: Poreč Culture Summer, manifestacija koja uključujue svi kulturni i umjetnički nastupi raznih umjetnika; Retro zvuk 80-ih i 90-ih u MMC Atelieru; Međunarodni nogometni turnir; Motor Show Poreč 2008 kao automobili i motocikli sajam; Rally Race – Race of Champions; Sajam cvijeća Poreč; ViniIstra – Međunarodni sajam vina, Istra Terra Magic, ; Europska natječaj Plesa; Međunarodni teniski turnir, Street Art Festival gdje izvođaci prezentiraju glazbene predstave, umjetničke izložbe, mulitimedia i akrobatske predstave i još mnogo toga.Prvenstveno u Eufrazijevoj bazilici održavaju brojni koncerti klasične glazbe, recitali i ostale kulturne manifestacije. U Zelenoj laguni se održavaju ljetni defilei pod maskama, u Lapidariju zavičajnog muzeja održavaju se koncerti jazz glazbe, po ulicama Poreča održava se street festival. Navečer možete svratiti u neku od lokalnih diskoteka, ili u neki od kafića kako biste nastavili dobar provod.

Poreč – Korisni Brojevi


Pozivni broj županije 052
Policija 192;
Vatrogasci 193 / 451-122;
Hitna Pomoć 194 / 451-244;
Autobusni kolodvor 432-153;
Zračna luka Pula 550-900;
Bolnica 451-611;
Luka 452-021;
Turistička zajednica 451-293;
Željeznica Pula 541-733;
Opće informacije 981.

Poreč – Kako doći


U Poreču se može doći: Autobusom koji povezuje Poreč s obližnjim naseljima ali posebno Pulom, Rijekom i Trstom, vlakom do najbliže željezničke stanice u Pazinu; avionom do zračne luke u Puli ili u Trstu (Ronchi dei Legionari) ; brodom do najbliže glavne luke ili osobnim brodom do manje luke ili marine; osobnim vozilom koji je pouzdan i siguran način putovanja, a može se lako naći pošto se samo slijede prometne znakove na istarskom Y.

Poreč – Vremenska prognoza


Lokacije

Rivijera Poreč Červar Buići Vabriga Tar Cancini Filipini Flengi Kukci Valkarin Varvari  

Smještaj u Poreč

Apartmani i kuće Poreč Hoteli i kampovi Poreč  

Ne propustite

Plaže Poreč Spomenici Poreč Crkve Poreč

Pozicija

Povećati

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com Poreč, Istra Poreč, Istra Poreč, Istra Poreč, Istra Poreč, Istra