USPOREDBA

UNESCO: Povijesna jezgra Trogira


Povijesna jezgra Trogira Povijesna jezgra Trogira je dio UNESCO-ovog popisa kulturne baštine od 1977. Trogir se smatra jednim od najbolje očuvanih gradova Mletačke Republike, a kritičar Bernard Berenson definirao je Trogir kao jedan od rijetkih gradova u kojemu je većina kulturne baština raspoređena na vrlo malom prostoru.
Povijesna jezgra Trogira Info

UNESCO: Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split


Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split Dioklecijanova palača je 1979. g. uvrštena u UNESCO-v popis svjetske baštine. To je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Katedrala je izgrađena u Srednjem vijeku rabeći materijale antiknog mauzoleja.
Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split Info

UNESCO: Starigradsko polje


Starigradsko polje Starigradsko polje je uvršteno na listu svjetske baštine od 2008.g. Na ovom mjestu nasade vinograda i maslina ostali su “praktično nepromijenjeni” od prve kolonizacije starih Grka i kako su jedinstveno svjedočanstvo geometrijskog sustava podjele zemlje koje se koristilo u antici.
Starigradsko polje Info

UNESCO: Stari grad Dubrovnik


Stari grad Dubrovnik Dubrovbnik je svojom povijesnom jezgrom smještenom podno brda Srđ, sačuvao je kroz stoljeća pa sve do danas karakter jedinstvene urbane cjeline definirane gradskim zidinama, koja ima značajno mjesto u povijesti gradnje.
Stari grad Dubrovnik Info

UNESCO: Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku


Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku je najvažniji spomenik renesanse Hrvatske, čija je gradnja počela 1431.Katedrala je dio UNESCO-ve svjetske baštine od 2000.
Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku Info

UNESCO: Nacionalni park Plitvička Jezera


Nacionalni park Plitvička Jezera Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.
Nacionalni park Plitvička Jezera Info

UNESCO: Ranokršćanski Kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču


Ranokršćanski Kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču Eufrazijeva bazilika je najvrjedniji spomenik kulture u Poreču. Podignuta je na ostacima ranije trobrodne bazilike, u prvoj polovici 6. stoljeća, u vrijeme biskupa Eufrazija, čije ime nosi.
Ranokršćanski Kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču Info