USPOREDBA

Brtonigla, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Brtonigla, Istra

Brtonigla – Ne propustite

Brtonigla panorama U mjestu svoje sjedište ima i Akademija lokalne demokracije Vijeća Europe, a ljeti se tu održava i Međunarodna ljetna slikarska škola Hortus Niger nazvana prema imenu koje je u rimsko doba ovo naselje nosilo zbog, smatra se, boje zemlje ovoga područja. Svetom Roku posvećena je i jedna od najvećih istarskih pučkih svečanosti koja se održava 16. kolovoza.
Područje je bilo naseljeno već u prapovijesti (gradinska naselja), pa i Brtonigla ima gradinsko obilježje. Mnogobrojni su nalazi iz rim. doba (grobovi, ostatci građevina, natpisi), ali pretpostavka o postojanju rim. naselja Hortus Niger nije ničim utemeljena. U sr. vijeku ondje se nalazio benediktinski samostan sv. Martina, oko kojega se oblikovalo naselje. Benediktince su od XV.st. zamijenile augustinske redovnice; samostan je napušten u XVII.st. Naselje se 1234. spominje kao Ortoneglo, a već tada su doseljeni stanovnici iz Pazinske knežije. U XIII.st. B. je pripadala momjanskim feudalcima, a u XIV.st. došla je pod vlast Venecije. Novi val dobjeglica iz Dalmacije naselio se u XV–XVI.st., u sklopu mlet. politike revitalizacije opustjele zemlje. Kuga u XVII.st. ponovno je smanjila broj st., nakon čega je zabilježen i treći val doseljavanja. Župna crkva sv. Zenona izgrađena je u neobaroknom slogu 1862. na mjestu starije iz 1480. Postoje još crkve sv. Roka (XIV.st.), Blažene Djevice Marije na groblju (XVI.st.) i Svih Svetih (XIX.st., na mjestu starije).
Ogromni hektara vinograda i maslinika okruženi su putevi koji vode prema livadama i šumama, duboko u središtu prirode koja živi netaknuti, daleko od moderne civilizacije. To je također mjesto gdje možete pronaći kvalitetna vina i maslinova ulja – mnogi podrumi obiteljskih pozivaju putnike da otkrijete istinsku moć lokalnog života.

Slike na prodaju


Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Brtonigla, Istra Brtonigla, Istra