USPOREDBA

Rakalj, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Rakalj, Istra

Rakalj – Ne propustite

Rakalj panorama U tlocrtu staroga Raklja danas se prepoznaju ruševine kaštela, kule obrambenih zidova, stražarnica i crkva sv. Agneze, koja još postoji. Crkva je pravokutna tlocrta, s upisanom apsidom, a na pročelju se nalazi gotički portal s uklesanom god. 1495., a prema dokumentu iz 1555. nekad je bila župna crkva. Današnji Rakalj spominje se u povijesnim izvorima 1342. kao Castrum Novum. Nakon višekratnih promjena gospodara, 1536. zajedno s Barbanom prodan je kao feud obitelji Loredan. Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije izgrađena je u XV.st. kao pravokutna građevina s povišenim svetištem, te je u njoj očuvana kamena kustodija s reljefima dvaju anđela, rad majstora Dominika iz 1425. Na putu prema Krnici nalaze se ruševine crkve sv. Teodora.

Mjesto i njegova okolica bogata je florom i faunom, te je kao takav prikladan za ruralni turizam, lov i planinarenje. Rakalj pruža prekrasan pogled na krajolik i more, te je idealan za opuštanje, daleko od gužve gradskih naselja. U blizini se mogu posjetiti mnoge netaknute plaže, koje skrivene od pogleda pružaju osjećaj slobode i intime.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom i stočarstvom, vađenjem građevinskoga kamena u obližnjim kamenolomima ili su zaposleni u različitim djelatnostima u Puli i okolnim mjestima. U novije vrijeme počinje se razvijati ruralni i izletnički turizam.

Slike na prodaju

Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Rakalj, IstraRakalj, Istra
Rakalj, IstraRakalj, Istra