USPOREDBA

Bale, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Bale, Istra

Bale – Ne propustite


Bale panorama Kameniti gradić Bale koji i danas nudi istarsku tradiciju i arhitekturu kazuju areheološka istraživanja na tom prostoru postoji još u doba Rimskog carstva. Baljanska utvrda branila je trgovački put između Pule i unutrašnjosti Istre. Prvi se put spominje kao Castrum Vallis, odnosno Valle 965. godine. Talijanski naziv Bala – Valle znači dolina, a Bale su dolina smještena između brežuljaka Monleme, Škvačota, Pižanovac te Veli Majan, Mali Majan; Paštrovičev vrh, Sv Nedelja, Brigonera, Mongrižeja i Sokol.
No, Bale danas nisu samo grad, Općina Bale prirodna je cjelina s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava. U Balama danas možete uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta, župne crkve, zaviriti u gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća.
Prosječna godišnja temeperatura u Balama je 14 stupnjeva Celzijevih, a u prosjeku bilježe 2.400 sunačnih sati godišnje što je privuklo brojne turiste da svrate do ovoga mjesta. Bale su poznate po pučkim feštama, a treba izdvojiti: Baljansku noć (prva subota u kolovozu), Veliku Gospu (15. kolovoza), izložbu slika »Castrum Vallis« (u srpnju i kolovozu). Na priobalju su otkriveni ostatci dinosaura i dr. prapov. životinja iz razdoblja mezozoika.

Slike na prodaju


Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Bale, Istra Bale, Istra