USPOREDBA

Vodnjan, Turistički vodič za odmor i ljetovanje – Vodnjan, Istra

Vodnjan – Ne propustite


Vodnjan panorama Vodnjan / Dignano je primjer općinskog središta turističkog obilježja – dvojezične kulture i heterogenog stanovništva koji se bave pretežno industrijom, poljoprivredom, turizmom i trgovinom. Vodnjan / Dignano je poznat po izvrsnim vinima i cijenjenom maslinovom ulju koji se proizvode stoljećima. Grad sačuvao svoj poseban srednjovjekovni izgled s vežama i uskim uličicama koje nepravilno vijugaju među kućama, s kaldrmama i pročeljima od obrađenog kamena, starim ulicama s još uvijek upečatljivo raspoznatljivim gotičko-venecijanskim, renesansnim i baroknim stilom, te brojnim crkvama bogatima sjećanjem i djelima. Narodni trg u središtu grada označava stari položaj katela s tornjevima izgrađenog vjerojatno u IV. ili V. Stoljeću i srušenog 1808. godine. Trg okružuju važne palače kao što je općina u neogotičkom stilu, kuća Benussi, kuća Bembo i palača Bradamante s ukrašenim pročeljem i elegantnom triforom. Ipak, najposjećeniji trg je trg ispred katedrale Sv. Blaža, župne crkve izgrađene na ostacima ranoromaničke crkve srušene 1781. godine. Crkva čuva brojna umjetnička i kulturno vrijedna djela. Posebnost zbirke sakralne umjetnosti su brojne relikvije i tijela svetaca, relikvijari iz Murana, oprave svetaca i vrijedne stare knjige.

Važne su i freske u obližnjim crkvama: Sv. Margarite (XII. st.), Bogorodice Traversa (XIII. st.), Sv. Kirina (VI. st.) i Sv. Foške (VIII.-IX.), koje su cilj današnjih hodočasnika.
Vodnjan / Dignano ima velik broj autohtonog stanovništvačiji su korijeni stari tisućljeće – Bumbari. Stanovništvo generacijama prenosi svoje istarsko-romansko i istarsko-venecijansko narječje, svoj bogati lokalni folklor, vrijedne šarene nošnje, nakit za kosu, stoljetne tradicije pjesama, plesova i svečanosti.
U Vodnjanu možete se baviti raznim sportskim i rekreacijskim aktivnosti, kao što su biciklizam, jahanje, tenis. Ljeti, Vodnjan je domaćin različitih svečanosti, kao što su “Lavanda Festivala”, “Leron” (Međunarodna smotra folklora) i “Sweet ljeto” (degustacija tradicionalnih slastica).

Slike na prodaju


Želite li kupiti neku od ponuđenih slika, pošaljite upit putem e-maila info@istriasun.com
Vodnjan, Istra Vodnjan, Istra
Vodnjan, Istra Vodnjan, Istra